Charakteristika zácpy

Zácpa, obstipace, konstipace = obtížné, méně časté, málo vydatné vyprazdňování střev. Příčina:špatné stravovací návyky, malý příjem vlákniny, bylin, tekutin a probiotik, potlačování nucení na stolici, různé onemocnění tlustého střeva (záněty, nádory, řitní trhliny, hemoroidy), objevuje se také při horečce, otravách, mišních poranění, Hirschprungově nemoci, cukrovce, poruchách štítné žlázy apod.   

Odborný název OBSTIPATIO je odvozen od latinského slova „obstipare“, což znamená ucpávat, městnat, stlačit. Být ucpán tedy znamená, že nahromaděné masy stolice ztěžují vyprazdňování. Stav „ucpání“ může však také znamenat nahromadění stolice někde ve

střevě, i přes zdánlivě normální stolici. Zácpa je potíž číslo jedna, která je základem téměř každé nemoci, může se považovat za počáteční a první příčinu skoro každé poruchy lidského organizmu. Je nejčastější chorobou „civilizovaného“ lidstva. Zácpa ovlivní zdraví tlustého střeva, na kterém závisí zdraví těla jako celku.

 

2 skupiny zácpy:

Spastická zácpa vzniká nadměrnou střevní dráždivostí, například u zánětu okolních struktur. Dochází k zúžení některých úseků střevní trubice. Stolice je pak „uvězněna“ v roztažených „kapsách“. Druhou skupinu tvoří tzv. atonické zácpy. Stěna střeva je uvolněná – ochablá, střevo se málo pohybuje a nedostatečně tlačí stolici k řiti.

Zácpa ze špatných stravovacích návyků:

převládají tuky a chybí syrová strava – ovoce a zelenina s dostatkem vlákniny. Vláknina na sebe váže vodu, zvětšuje objem tráveniny a tím usnadňuje pohyb stolice ve střevech.

Nedostatečný pitný režim nedosahující pravidelného denního objemu, 2 – 3 litry u dospělých a dle věku 1 až 2 litry u dětí.

Příliš tuhá a suchá stolice může být spojena s bolestivým vyprazdňováním nebo zapříčinit ucpání tlustého střeva. Voda konzistenci stolice změkčuje.

Bílé pečivo je vyrobeno z jemné mouky mleté na mlýnské stolici tak rychle, že škrob, který obsahuje, zůstává mletím  nedotčen a  naše zažívání není schopno se s ním vypořádat. Nestrávená  potrava  tak  postupuje až do tlustého střeva. Pečivo vyrobené z mouky mleté   na kamenné stolici, je mnohem lépe stravitelné, protože  kameny zrno otevřou dokonale a trávicí enzymy tedy zpracují škrob.

Zácpa u maminek:

bývá hormonálního původu. Hormon, jehož zvýšená hladina ovlivňuje zpomalení střevní peristaltiky, tzn. pohybu střev, se jmenuje Progesteron. Dále je to  tlak rostoucího plodu na konečník.