Nadýmání

 

Nejčastější příčinou nadýmání je požití nadýmavých potravin, na vině ale mohou být i různá zdravotní onemocnění. Mezi hlavní příznaky nadýmání patří nadmutí a bolest břicha, pocit plnosti. Tlak na bránici může vyvolat arytmii - bušení srdce. S nadýmáním je pak spojena plynatost.

Odchod malého množství střevního plynu je normální. Nejčastější příčinou jsou chemické reakce, ke kterým dochází po požití některých jídel.

Potraviny a jídla, které nadýmají

  • Luštěniny - silné nadýmání se projevuje především u lidí, kteří jedí luštěniny zřídka. Při častější konzumaci si organismus zvykne.
  • Zelenina jako je zelí, květák, brokolice.
  • Sladké ovoce - hroznové víno, švestky, apod.
  • Kynuté potraviny jako kynuté knedlíky, kynuté buchty.
  • Sycené nápoje - co jiného mohou bublinky ve střevech dělat než bublat?
  • Rafinovaný cukr obsažený v zákuscích, sladkostech a jiných laskominách. Cukr přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, kde způsobují plynatost.
  • Některá koření jako je např. kmín nebo anýz.
  • Velké množství soli - sůl zadržuje v těle vodu, což také přispívá k nadýmání.