Nadýmání
Nejčastější příčinou nadýmání je požití nadýmavých potravin, na vině ale mohou být i různá zdravotní onemocnění. Mezi hlavní příznaky nadýmání patří nadmutí a bolest břicha, pocit plnosti. Tlak na bránici může vyvolat arytmii - bušení srdce. S nadýmáním je pak spojena plynatost.
Odchod malého množství střevního plynu je normální. Nejčastější příčinou jsou chemické reakce, ke kterým dochází po požití některých jídel.
Potraviny a jídla, které nadýmají
- Luštěniny - silné nadýmání se projevuje především u lidí, kteří jedí luštěniny zřídka. Při častější konzumaci si organismus zvykne.
- Zelenina jako je zelí, květák, brokolice.
- Sladké ovoce - hroznové víno, švestky, apod.
- Kynuté potraviny jako kynuté knedlíky, kynuté buchty.
- Sycené nápoje - co jiného mohou bublinky ve střevech dělat než bublat?
- Rafinovaný cukr obsažený v zákuscích, sladkostech a jiných laskominách. Cukr přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, kde způsobují plynatost.
- Některá koření jako je např. kmín nebo anýz.
- Velké množství soli - sůl zadržuje v těle vodu, což také přispívá k nadýmání.